De beste alternatieven voor vlas

alternatieven Vlas

Hoe kunnen we je helpen?

De beste alternatieven voor vlas

< All Topics

Vlas is een veelgebruikt product in paardenstallen. Maar ook steeds lastiger te verkrijgen, waarom en wat zouden de beste alternatieven zijn voor vlas? Je leest het in deze blog.

Waarom is vlas moeilijk te verkrijgen?

Vanwege de Corona-pandemie is het momenteel erg lastig om aan vlasstrooisel te komen in Nederland. Het vlasstrooisel dat hier in Nederland wordt geproduceerd, wordt gemaakt met vlas dat veelal afkomstig is uit het zuiden van Frankrijk. Vanwege de pandemie ligt de productie van vlas op een lagerniveau en wordt de import hiervan ook moeilijker.

Wat voor type strooisel is vlas eigenlijk?

In grove lijnen heb je 3 typen veel gebruikte stalstrooisels:

Aubiose
Viltlaagje van hennepstengel
  1. Houtachtige bodemstrooisels, dit zijn strooisels zoals zaagsel, houtkrullen, of houtpellets. Deze hebben een relatief dichte structuur en waardoor het langer duurt voor dat deze composteren, daarentegen zijn deze soorten wel goed te verkrijgen.
  2. Stengelachtige bodemstrooisels, zoals de meeste strosoorten. Deze worden gemaakt van de stengels van graansoorten zoals tarwe– of gerstestro. Deze composteren redelijk en zijn ook goed te verkrijgen, omdat de oorsprong vaak in Nederland ligt.
  3. Plantachtige bodemstrooisels, zoals vlas, hennepvezel en rapsodie. Deze strooisels zijn afkomstig van de stengels van bloemvormende planten. Deze stengels bevatten aan de binnenkant vaak een zacht wit viltachtig laagje. Dit laagje zorgt voor extra absorptievermogen van het strooisel. Echter hebben deze planten een warmer klimaat nodig, waardoor het vaak niet in Nederland wordt geteeld. Hierdoor kan het soms lastiger te verkrijgen zijn.

Alternatieven voor vlas

Als alternatief zouden andere plantachtige bodemstrooisels kunnen dienen, deze hebben namelijk min of meer dezelfde eigenschappen. Zoals bijvoorbeeld de producten als stro.

Hennepvezel / Aubiose

Hennepvezel is een bijproduct afkomstig van hennepteelt voor de productie van o.a. hennepolie en, textiel en papier. Het heeft een zeer hoog absorptievermogen en composteert erg snel, waardoor het leidt tot een minimaal mestvolume.

Koolzaadveld

Rapsodie / Gehakseld Koolzaadstro

Rapsodie (ook wel bekend als gehakseld koolzaadstro) wordt gemaakt van de stengels van de koolzaadplant. De planten worden geteeld om de zaden.

Hiervan worden koolzaadolie gemaakt gebruikt wordt voor de productie van biobrandstof. Net als vlas en hennepvezel heeft rapsodie een hoog absorptievermogen.

Direct hennepvezel of Rapsodie gebruiken als vervanging?

Vanaf: 236,00 incl. btw