Verschil: Gehakseld Stro of Gemalen Stro

Gehakseld stro Gemalen stro

Hoe kunnen we je helpen?

Verschil: Gehakseld Stro of Gemalen Stro

< All Topics

Gehakseld stro en gemalen stro zijn twee verschillende vormen van verwerkt stro, die vaak worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Hier is het verschil tussen beide:

 1. Gehakseld stro: Gehakseld stro (ook wel gesneden stro genoemd) is stro dat in kleinere stukjes is gehakt of versnipperd. Het wordt meestal geproduceerd met behulp van een hakselaar of shredder. Het resultaat is dat het stro wordt opgedeeld in kortere vezels of fragmenten. Gehakseld stro heeft over het algemeen een grovere structuur en bestaat uit stukjes van verschillende lengtes. Het wordt vaak gebruikt als strooisel in stallen, als bodembedekking in de tuin, of als voeder voor vee.
 2. Gemalen stro: Gemalen stro wordt geproduceerd door het stro te malen tot een fijnere consistentie. Dit kan gebeuren met behulp van een hamermolen of een speciale maalmachine. Het resultaat is dat het stro wordt vermalen tot kleine deeltjes of poeder. Gemalen stro heeft een veel fijnere textuur dan gehakt stro en bestaat uit gelijkmatigere deeltjes. Het wordt vaak gebruikt als grondstof voor diervoeding, als ingrediënt in diervoeders of als additief in compost.

Het belangrijkste verschil tussen gehakseld stro en gemalen stro ligt dus in de grootte en structuur van de deeltjes. Gehakt stro bestaat uit grovere stukjes met verschillende lengtes, terwijl gemalen stro een fijnere consistentie heeft en bestaat uit gelijkmatige deeltjes. De keuze tussen gesneden stro en gemalen stro hangt af van het beoogde gebruik en de specifieke vereisten van het gebruik ervan.

Gehakseld stro

Bij gehakseld stro wordt de stro die van het land komt fijn gehakt tot een lengte van ongeveer 3-4 cm door middel van een hakselaar. Een hakselaar is een landbouwmachine dat aan de voorkant de stengel naar binnen voert en de stengels versnijdt. Vervolgens worden deze via een pijp aan de zijkant van de machine uit geblazen in de naast rijdende containerwagen. Door het verkorten van het stro wordt naar verhouding meer absorptieoppervlak gecreëerd, waardoor het in totaal meer vocht (zoals urine) op kan nemen. De soorten die veel worden gebruikt zijn o.a. Gehakseld Tarwestro, Gehakseld Koolzaadstro of Gehakseld Gerstestro.

Voordelen van Gehakseld stro

 • Minder stoffig dan onbewerkt stro en gemalen stro.
 • Vacuüm verpakt, dus makkelijker op te slaan.
 • Hoger absorptievermogen dan onbewerkt stro.
 • Zuiniger in verbruik dan onbewerkt stro.
 • Composteert sneller.
Tarwestro

Gemalen stro

Gemalen stro verwijst naar stro dat is verwerkt tot een fijn poeder of kleine deeltjes door middel van een maalproces. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een maalmachine, een hamermolen of een vergelijkbaar apparaat.

Het maalproces verkleint het stro tot kleinere deeltjes, wat resulteert in een fijnere textuur en een gelijkmatige consistentie. Het gemalen stro kan variëren in grootte, afhankelijk van de gewenste specificaties en het beoogde gebruik.

Gemalen stro wordt vaak gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder:

 1. Diervoeding: Gemalen stro kan dienen als voeder voor dieren, zoals runderen, schapen, geiten en konijnen. Het kan worden gemengd met andere voedermiddelen om een uitgebalanceerd dieet te bieden en de voedingswaarde te verhogen.
 2. Diervoederadditief: Gemalen stro kan worden gebruikt als een voederadditief om de spijsvertering bij dieren te verbeteren. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het verminderen van darmproblemen.
 3. Compostering: Gemalen stro kan worden toegevoegd aan composthopen om de structuur te verbeteren, vocht vast te houden en de compostering te versnellen. Het dient als een koolstofbron en helpt bij het creëren van een evenwichtige verhouding tussen koolstof en stikstof in de compost.
 4. Bodemverbetering: Gemalen stro kan worden gebruikt als mulch of bodembedekking om de bodem te beschermen tegen erosie, vocht vast te houden en de groei van onkruid te verminderen.
 5. Biomassa: Gemalen stro kan worden gebruikt als een vorm van hernieuwbare biomassa voor energieopwekking. Het kan worden verbrand om warmte of elektriciteit te produceren.

Voordelen Gemalen Stro

 • Neemt sneller vocht op.
 • Zuiniger in verbruik dan de gehakselde en onbewerkte variant.
 • Composteert sneller dan de gehakselde en onbewerkte variant.
Gemalen stro

Bestel Direct!

Vanaf: 213,50
Vanaf: 297,00 incl. btw
Vanaf: 236,00 incl. btw
Vanaf: 263,00 incl. btw
Vanaf: 249,50 incl. btw