Luchtwegen problemen bij je paard – Oorzaak en hoe voorkom je het?

Stal

Hoe kunnen we je helpen?

Luchtwegen problemen bij je paard – Oorzaak en hoe voorkom je het?

< All Topics

Paarden zijn neus-ademhalers, in tegenstelling tot mensen kunnen paarden alleen ademhalen door hun neus. Een paard zal in rust ongeveer drie tot vier liter lucht inademen per ademhaling, ongeveer 8 tot 14 keer per minuut. Als een paard actief is kan dat oplopen naar het tienvoudige, zo’n 130 keer per minuut om goed te kunnen functioneren. De zuurstof uit de ingeademde lucht wordt in de door de rode bloedcellen opgenomen, welke de spieren van het paard van energie voorzien.

De longen zijn eigenlijk de motor van het paard en zuurstof is de brandstof. De longen zorgen ervoor dat het zuurstof uit de lucht in de rode bloedcellen terecht kan komen, welke op hun beurt de spieren van energie voorzien. Vervuiling met bijvoorbeeld stof of schimmelsporen in de “brandstof” kan de capaciteit van de longen om de spieren van zuurstof te voorzien drastisch verminderen. Op de langere termijn kan dit zelfs permanente schade geven aan de luchtwegen van een paard.

De luchtwegen van paarden hebben een aantal filtermogelijkheden om stof en schimmelsporen in de neusholte op te vangen. Maar als ingeademde lucht grotere hoeveelheden stof bevat zullen deze filtermogelijkheden niet voldoende zijn en zal het stof in de diepere luchtwegen terecht komen.

Hoe kleiner de stofdeeltjes, hoe dieper deze in de luchtwegen van het paard terecht kunnen komen. En hoe dieper ze in de luchtwegen terecht komen, hoe groter de kans is dat deze stofdeeltjes schade aanrichten aan de luchtwegen.

Buiten in de wei of paddock kan een paard stoffige lucht uit de weg gaan. In een stal of box is dat voor een paard een stuk lastiger. Daarnaast is de kans dat de stalomgeving veel stoffiger is door bijv. onvoldoende ventilatie en stoffige bodembedekking groot, waardoor potentieel ongezonde concentraties stof in de lucht zit.

Hoe kun je luchtwegproblemen bij je paard voorkomen?

Grootste veroorzakers van luchtwegproblemen bij paarden zijn stof en schimmelsporen in de stalomgeving. Deze dragen dan ook voor een groot deel bij aan een slecht stalklimaat.

Hoe herken je een slecht stalklimaat?

 • Weinig luchtbeweging in de stal.
 • De temperatuur van de stal is flink hoger dan buiten
 • Sterke ammoniaklucht.
 • Vochtige lucht.
 • Condenswater op de ramen en muren van de stal.

Wat kun je doen het stalklimaat te verbeteren?

 • Zorg dat deuren en ramen zoveel mogelijk open staan.
 • Creëer voldoende ventilatie mogelijk in deuren en muren van de stal zelf.
 • Maak stallen regelmatig schoon en reinig deze grondig met een stalreiniger.
 • Eventueel kun de stal nog 2x per jaar desinfecteren met een staldesinfectiemiddel.
 • Maak de stalpaden eerst nat alvorens ze te vegen.
 • Zorg dat je paard buiten staat als je het strooisel van de stal opschut of -gestrooid.
 • Gebruik een stofvrije bodembedekking voor je stal.

Stofvrije stalbedekking kopen?

Een stofvrije stalbedekking kan een grote bijdrage leveren aan de vermindering van luchtwegenproblemen bij je paard.  Bekijk onze stalbedekking voor je paard.

> Bekijk direct onze stofvrije stalbedekking