De voordelen van pellets als duurzame brandstof

pellets voor kachel

Hoe kunnen we je helpen?

< All Topics

Pellets voor een kachel zijn kleine cilindervormige korrels gemaakt van samengeperst houtafval, zoals zaagsel, houtkrullen, houtsnippers en resten van houtzagerijen. Deze pellets worden gebruikt als brandstof voor pelletkachels en -haarden.

Pelletkachels zijn efficiënte verwarmingssystemen die automatisch pellets verbranden om warmte te genereren. Ze zijn populair vanwege hun hoge energie-efficiëntie en lagere uitstoot in vergelijking met traditionele houtkachels. Pellets zijn een duurzame bron van brandstof, omdat ze worden geproduceerd uit hernieuwbare houtmaterialen.

Als je op zoek bent naar pellets voor je kachel, kun je ze meestal vinden bij gespecialiseerde winkels voor verwarmingstoestellen, bouwmarkten of online leveranciers. Zorg ervoor dat je pellets van goede kwaliteit koopt die voldoen aan de vereisten van jouw specifieke kachelmodel.

Let bij het kiezen van pellets op factoren zoals het vochtgehalte, de dichtheid en het asgehalte. Hoogwaardige pellets hebben meestal een lager vochtgehalte, een hoge dichtheid en een laag asgehalte, wat zorgt voor een efficiëntere verbranding en minder onderhoud aan je kachel.

Het is ook belangrijk om te weten welke pelletgrootte geschikt is voor jouw kachel. De meest gangbare pelletafmetingen zijn 6 mm en 8 mm, maar dit kan variëren afhankelijk van het specifieke merk en model van je kachel.

De voordelen van pellet voor de kachel

Pellets hebben verschillende voordelen als brandstof voor een kachel. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Hernieuwbare en duurzame brandstof: Pellets worden gemaakt van samengeperst houtafval, zaagsel, houtsnippers en andere biologische materialen. Ze zijn een hernieuwbare energiebron, omdat hout als grondstof kan worden aangevuld door duurzaam bosbeheer. Pellets dragen ook bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
 2. Hoge energie-efficiëntie: Pellets hebben een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze veel energie produceren in verhouding tot hun gewicht. Ze hebben een consistentere energie-inhoud dan houtblokken, waardoor ze efficiënter verbranden. Hierdoor kunnen pelletkachels een hoog rendement behalen en de warmte gelijkmatig verspreiden in een ruimte.
 3. Gemakkelijk in gebruik: Pellets zijn handzaam en worden vaak geleverd in zakken, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden opgeslagen en vervoerd. Moderne pelletkachels hebben ook automatische voedingssystemen, waardoor ze gemakkelijk te bedienen zijn. Sommige kachels hebben zelfs programmeerbare thermostaten, zodat je de temperatuur kunt regelen en de kachel kunt laten werken op vooraf ingestelde tijden.
 4. Lagere uitstoot: Pellets produceren over het algemeen minder emissies dan traditionele houtkachels. De verbranding van pellets is efficiënter en de meeste moderne pelletkachels zijn uitgerust met geavanceerde verbrandingstechnologieën, zoals rookgasventilatoren en secundaire verbrandingssystemen. Dit helpt de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen, zoals fijnstof, koolmonoxide en vluchtige organische stoffen.
 5. Lagere operationele kosten: Hoewel de initiële kosten van een pelletkachel en de aanschaf van pellets hoger kunnen zijn dan die van een traditionele houtkachel, kunnen de operationele kosten lager uitvallen. Pellets hebben over het algemeen een stabiele prijs en kunnen vaak worden gekocht in bulk, waardoor je kunt profiteren van kostenbesparingen. Bovendien zijn pelletkachels efficiënter in het gebruik van brandstof, waardoor je minder pellets nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren in vergelijking met een houtkachel.

Het is belangrijk op te merken dat de voordelen van pellets ook afhankelijk zijn van factoren zoals de kwaliteit van de pellets, de efficiëntie van de kachel en de juiste installatie en onderhoud ervan.

Waarom zijn pellets voor je kachel duurzaam?

Pellets voor de kachel worden beschouwd als een duurzame brandstof om verschillende redenen:

 1. Hernieuwbare bron: Pellets worden gemaakt van biomassa, meestal houtafval zoals zaagsel, houtsnippers en resthout van zagerijen. Hout is een hernieuwbare grondstof, omdat het kan worden aangevuld door middel van duurzaam bosbeheer en herbebossing. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals steenkool of olie, die een beperkte voorraad hebben en niet hernieuwbaar zijn op menselijke tijdschalen.
 2. Vermindering van afval: Pellets worden geproduceerd uit houtafval en andere biologische materialen die anders mogelijk geen nuttige toepassing zouden hebben. Door deze materialen te gebruiken om pellets te maken, wordt afval verminderd en wordt er efficiënter gebruik gemaakt van natuurlijke hulpbronnen.
 3. Lagere koolstofvoetafdruk: Bij het verbranden van pellets komt er kooldioxide (CO2) vrij, maar dit wordt beschouwd als een CO2-neutrale cyclus. Tijdens de groei van bomen nemen ze CO2 op uit de atmosfeer en slaan het op in hun biomassa. Wanneer houtafval wordt gebruikt om pellets te maken en te verbranden, wordt alleen de opgeslagen CO2 weer vrijgegeven. Dit resulteert in een gesloten koolstofcyclus, waarbij de netto-uitstoot van CO2 minimaal is in vergelijking met fossiele brandstoffen.
 4. Lagere emissies: Moderne pelletkachels zijn ontworpen met geavanceerde verbrandingstechnologieën die zorgen voor een efficiënte en schone verbranding. Dit leidt tot lagere emissies van schadelijke stoffen, zoals fijnstof, koolmonoxide en vluchtige organische stoffen, in vergelijking met traditionele houtkachels. Het gebruik van pellets kan dus bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en verminderde milieu-impact.
 5. Lokale en regionale economie: De productie en gebruik van pellets kunnen lokale en regionale economieën stimuleren. Pelletproductie creëert werkgelegenheid in de bosbouw- en houtindustrie. Bovendien zijn pellets vaak lokaal beschikbaar, waardoor transportafstanden worden verkort en de afhankelijkheid van geïmporteerde brandstoffen wordt verminderd.

Het is belangrijk op te merken dat de duurzaamheid van pellets mede afhankelijk is van verantwoorde bosbouwpraktijken, waarbij bossen op een duurzame manier worden beheerd en herbeplant. Het certificeren van pellets volgens erkende duurzaamheidsstandaarden, zoals het Forest Stewardship Council (FSC), kan helpen bij het waarborgen van verantwoorde bronnen.

Hoe worden pellets voor de kachel gemaakt?

Pellets voor de kachel worden gemaakt door een proces genaamd pelletisering. Hier zijn de stappen die doorgaans worden gevolgd bij de productie van pellets:

 1. Grondstoffen verzamelen: De belangrijkste grondstof voor pellets is hout. Dit kan bestaan uit zaagsel, houtsnippers, resthout van zagerijen, houtkrullen of zelfs landbouwresiduen zoals stro. Het houtafval wordt verzameld en indien nodig verkleind tot kleine deeltjes.
 2. Drogen: Het verzamelde houtafval kan een hoog vochtgehalte hebben, wat de kwaliteit van de pellets kan beïnvloeden. Daarom wordt het houtafval gedroogd tot een vochtgehalte van ongeveer 10-20%. Dit gebeurt meestal in een drooginstallatie waar warmte wordt toegepast om het vocht te verwijderen.
 3. Malen: Het gedroogde houtafval wordt vervolgens gemalen tot kleine deeltjes, meestal met behulp van een hamermolen of een houtversnipperaar. Het malen zorgt voor een uniforme grootte en consistentie van de deeltjes, wat belangrijk is voor de kwaliteit van de pellets.
 4. Persen: De gemalen houtdeeltjes worden naar een pelletmolen gestuurd. In de pelletmolen worden de deeltjes samengeperst onder hoge druk en temperatuur. Tijdens het persproces worden de lignine en andere natuurlijke bindmiddelen in het hout geactiveerd, waardoor de deeltjes aan elkaar hechten en de pellets vormen. Er worden geen additieven gebruikt bij het persen, aangezien het natuurlijke bindmiddel van het hout voldoende is.
 5. Koelen en zeven: Na het persen worden de pellets door een koelsysteem geleid om ze af te koelen en hun sterkte te vergroten. Vervolgens worden ze door zeven gevoerd om ongewenste fijne deeltjes en puin te verwijderen.
 6. Opslag en verpakking: De geproduceerde pellets worden opgeslagen in silo’s of zakken totdat ze gereed zijn voor gebruik. Ze worden meestal verpakt in zakken van verschillende groottes, variërend van enkele kilo’s tot tientallen kilo’s, afhankelijk van de behoeften van de consument.

Het exacte productieproces kan variëren afhankelijk van de fabrikant en de gebruikte apparatuur. Het is belangrijk op te merken dat kwaliteitscontrole tijdens elke stap van het proces essentieel is om ervoor te zorgen dat de pellets voldoen aan de vereiste normen en optimale verbrandingsprestaties leveren.