Stalmatten snijden, de beste manier

Stalmaten snijden

Hoe kunnen we je helpen?

Stalmatten snijden, de beste manier

< All Topics

Over het algemeen zijn rubber stalmatten of trailermatten van dik en hoogwaardig rubber gemaakt. Met een gemiddelde dikte tussen de 1,5 en 4cm. Het opmaat snijden en eindigen met een mooie en strakke snijrand kan hierdoor een lastig klusje zijn.

Je kunt natuurlijk stalmatten laten leggen door een professional, maar met een paar handige tips kun je het ook uitstekend zelf voor elkaar krijgen om een mooie en strakke snijrand te krijgen.

Stalmatten snijden met de hand

De makkelijkste manier om stalmatten te snijden is ook de manier die de meeste tijd vergt. Na het afmeten van het snijvlak en het aftekenen pak je een standaard groot stanleymes en maak je kleine sneden over de lijn in het rubber.

Stanleymes

Snij niet meteen te diep, want dan heb je kans dat het mes breekt. Snijdt gewoon langzaam en ondiep over de getrokken lijn totdat je steeds dieper door het rubber gaat.

Een handigheid kan zijn om de rubber stalmat half op een plaat multiplex te leggen, hierdoor zal de het snijvalk steeds iets verder open vallen bij elke snede. Dit maakt het dieper snijden makkelijker.

Wat het snijden ook vergemakkelijkt is om de snijlijn in te spuiten met een beetje water met afwasmiddel of WD-40. Hiermee glijdt je mes net iets makkelijk door het rubber.

Voorkom dat je met het mesje met kracht in het rubber wilt snijden, je drukt dan alleen maar het rubber weg. In plaats daarvan laat het mes het werk doen en gebruik slechts lichte druk. Moet je het mes uit het rubber trekken, dan druk je te hard. Vergeet ook niet het mesje te vervangen als het niet meer scherp lijkt.

Rubber stalmatten snijden met een ijzerzaag

Stalmatten snijden
IJzerzaag

Een snellere manier om met de hand stalmatten op maat te snijden is een ijzerzaag gebruiken met een nieuw blad met een fijne vertanding. Dit geeft namelijk het beste resultaat. Het is wel makkelijk als iemand je komt helpen om de stalmatten vast te houden.

Na het zagen is het aan te raden om een nieuw zaagblad te gebruiken, aangezien ze snel bot worden van het zagen van dikke rubbermatten.

Stalmatten snijden met een decoupeerzaag

Decoupeerzaag

Tot slot is het ook mogelijk om een stalmat te snijden met een decoupeerzaag. Stuk minder tijdrovend. Je hebt nodig een decoupeerzaag met een zaagblad met grove vertanding. Leg de stalmat voordat je gaat zagen op 2 schragen. Hiermee zorg je dat het te zagen vlak mooi vrij ligt en dat je niet te hard druk op de zaag. Zorg dat je de zaag het werk laat doen. Anders ontstaat er veel rook ontwikkeling.

TIP: Als je je mes natmaakt, bevordert dit het snijden.

Extra tips voor het snijden van stalmatten

Om te komen tot een mooi resultaat waar je jaren lang plezier van hebt, hebben we nog een aantal tips om te zorgen dat je matten mooi in de stal komen te liggen.

1. Houd rekening met eventueel uitzetten.

De meeste stalmatten zijn van dik rubber, welke uitzetten en krimpen bij temperatuurwisselingen. Om te zorgen dat de stalmatten ook mooi blijven liggen kun je het beste langs de stalmuren 2-4 mm overlaten en dit evt. opvullen met fijn zaagsel. Zo voorkom je dat de matten eventueel zouden opbollen bij heel warm weer.

Je kunt het uitzetten / krimpen ook grotendeels voorkomen door de staltegels eerst een dag te laten acclimatiseren in de ruimte voordat je ze plaatst.

2. Het aftekenen van de stalmatten

Aftekenen stalmatten

Het makkelijkste voor het afteken van het snijvlak is gebruik te maken van een krijtje of pen met een zware liniaal. Door een zware liniaal te gebruiken heb je minder kans dat de liniaal verplaatst bij het trekken van de lijnen.

Als je pen gebruikt is de lijn vaak slecht zichtbaar op het zwarte rubber. Dit kun je oplossen door eerst schilderstape te plakken over de te snijden lijn en vervolgens op de tape je lijn af te tekenen.

3. Aan welke kant begin je?

Bij het leggen van stalmatten begin je in de hoek die het dichtst bij de staldeur ligt. Daarna kun je de stal vol leggen. Op deze manier zorg je indien je snijstukken hebt deze langs de muren liggen.

4. Reinigen voor gebruik

Reinigen van stalmatten

Als je rubberen stalvloer op zijn plaats ligt, dien je de vloer eerst goed te ontvetten alvorens het op te strooien. Dit doe je door het rubber oppervlak eerst met heet water en afwasmiddel goed schoon te schrobben en het daarna nogmaals met heet water na te spoelen.