Stofvrij Zaagsel met Houtkorrels

Stofvrij zaagsel

Hoe kunnen we je helpen?

Stofvrij Zaagsel met Houtkorrels

< All Topics

Stofvrij zaagsel kan ondanks dat het zoveel mogelijk ontstoft is toch een bepaalde hoeveelheid fijn stof bevatten. Zaagsel is namelijk het fijnste deel van houtschaafsel, wat een restproduct is afkomstig is houtschaverijen. Deze restproducten worden namelijk uitgezeeft in o.a. grove Houtkrullen XL, Houtkrullen uiteindelijk blijven de fijnste delen over. Deze fijnste delen worden zoveel mogelijk ontstoft om het stofaandeel tot een minimum te beperken om zo gebruikt te worden als Zaagsel. Echter zal altijd een klein stofaandeel achterblijven, wat bij het uitstrooien op de stalbodem de omgeving stoffig kan maken. Naast het feit dat het zaagsel op zichzelf al fijn van structuur is, waardoor het gemakkelijk in de luchtwerveling van het uitstrooien kan worden meegenomen in de lucht.

Stofvrij zaagsel en minder stof bij uitstrooien

Houtkorrels worden gemaakt uit zaagsel, houtkrullen en houtschaafsel, welke eerst worden gedroogd om vervolgens heel fijn te worden versnipperd. Mocht je hierover meer willen lezen, lees dan eens onze blog: Hoe worden houtpellets gemaakt? Dit fijne mengel wordt vervolgens geperst tot korrels, bij het persen komt lignine, een stof van nature deel uitmaakt van boomsap, vrij uit het hout. Het lignine is een soort natuurlijk bindmiddel wat zorgt dat de houtkorrels hun vorm behouden.

Door de grotere en vaste vorm is het uitstrooien over de stalvloer volledig stofvrij. Na toevoeging van water vallen de houtkorrels vervolgens uiteen om zo een zacht en comfortabel zaagselbed te vormen zonder stofproductie. In onderstaande video is goed te zien hoe houtkorrels uitzetten en uiteenval na toevoeging van water.

Houtkorrels kunnen dus een goed alternatief zijn als stofvrij zaagsel mochten bijvoorbeeld je paarden gevoelige luchtwegen hebben en gauw last krijgen. Maar het is ook een uitstekend alternatief voor het onbehandelde stro van de lokale boer, welke vaak erg veel stof bevat. Naast de voordelen voor je paard is het ook gewoon prettig werken voor jezelf.

Wil je stofvrij zaagsel hebben, bestel dan direct houtkorrels voor je stal.

Bestel Direct!