Vlas

Vlas ook wel vlasstrooisel genoemd is een bijproduct uit de Vlaslandbouw. In eerste instantie wordt het vlas geteeld voor de vlasvezel, welke gebruikt wordt voor de productie van linnen. Vlasstrooisel als bodemdekking is een sterk absorberend, natuurlijk, biologisch afbreekbaar, stofvrije en hygiënische stalbedekking voor je paard. Zeer eenvoudig in gebruik en weinig mestafval.

Vlas kopen?

Stadeko levert Vlasstrooisel op pallets met verpakkingen van 20kg of 25kg door heel Nederland en België. Gemakkelijk online te bestellen en tegen een scherpe prijs. Vlasstrooisel kopen wordt zo een stuk makkelijker.
Wij maken graag een passende offerte voor een afname van een grote hoeveelheid pallets.

Voordelen van Vlas Bodembedekking

  Vlasvezel heeft een hoog adsorptievermogen (4 tot 5 keer het eigen gewicht) en neemt wel 12 keer meer op dan stro.
  Vlasstrooisel is een stofvrije bodembedekking, uitstekend geschikt voor dieren met gevoelige luchtwegen.
  Altijd een droge stalbodem wat kan resulteren in vermindering van hoefproblemen.
  Snel en makkelijk in onderhoud en minder mestafval.
  Makkelijk in opslag door compacte verpakking.

Vlas kopen, hoeveel heb je nodig?

Voor het verbruik van een Vlasstrooisel in een stal wordt meestal een halve baal vlasvezel per m² aangehouden. Voor een lege paardenstal van 12 m² komt dat neer op vijf tot zeven balen. Dit is afhankelijk van hoe schoon je paard is. De eerste twee weken na de start in een lege en schone stal dient dagelijks enkel de mestballen te worden verwijderd.

Vlasstrooisel
Vlasbaal van 20kg

Tijdens de eerste twee weken is het zaak om de vlasbodem niet volledig uit te mesten, spit deze ook vooral niet om! Het is namelijk de bedoeling dat het vlas in laagjes op te potten tot een vlasbed.

Vanaf de tweede week dagelijks de mestballen én wekelijks natte plekken verwijderen en dan wekelijks 1 baal vlas bijstrooien. Na 10 tot 12 weken beginnen veel mensen opnieuw en verwijderen dan al het vlas uit hun stal.

Vlas bodembedekking, geschikt voor welk dier?

Vlasvezel of vlasstrooisel is geschikt als bodembedekking van de stal voor de volgende dieren;