Bestel direct je Stro producten

Vanaf: 213,50
Vanaf: 236,00 incl. btw
Vanaf: 249,50 incl. btw

Qua stro bestaan 3 varianten, namelijk het standaard lange stro, gehakseld stro (2-4cm) en gemalen stro (1-3mm). Enkel het gehakselde stro is geschikt als fourage middel voor vee. Gehakseld stro is o.a. een goede bron van structuur voor met name witvlees- en rosékalveren. Ons gehakseld stro voldoet aan de GMP+ richtlijnen. Wij hebben ook andere soorten fourage in assortiment.

Gehakseld Stro of Gemalen Stro

Gehakseld stro of gemalen stro, wat is nu precies het verschil? Om daar uitleg over te geven beginnen we bij het stro zelf. Stro wordt gemaakt van een groot aantal verschillende soorten graan of plantsoorten. Ongeacht welke soort stro, het doel van het verbouwen is hetzelfde. Het gaat om de zaden van de plant. De plantstengels blijven over na het oogsten van de zaden. Dit is het stro zoals wij dat kennen, samengeperst in balen.

De balen stro kunnen direct gebruikt worden als bodembedekking van bijvoorbeeld een paardenstal. De lange stengels van het onbewerkte stro creëren een zacht stalbed, alleen neemt het in deze onbewerkte vorm wel minder vocht op en bevat het vaak nog veel stof. Naast de onbewerkte vorm kan het stro ook gehakseld of gemalen worden van het land worden gehaald.

Gehakseld stro

Bij gehakseld stro wordt de stro die van het land komt fijn gehakt tot een lengte van ongeveer 3-4 cm door middel van een hakselaar. Een hakselaar is een landbouwmachine dat aan de voorkant de stengel naar binnen voert en de stengels versnijdt. Vervolgens worden deze via een pijp aan de zijkant van de machine uit geblazen in de naast rijdende containerwagen. Door het verkorten van het stro wordt naar verhouding meer absorptieoppervlak gecreëerd, waardoor het in totaal meer vocht (zoals urine) op kan nemen. De soorten die veel worden gebruikt zijn o.a. Gehakseld Tarwestro, Gehakseld Koolzaadstro of Gehakseld Gerstestro.

Voordelen van Gehakseld stro

  • Geschikt als fourage voor vee
  • Minder stoffig dan onbewerkt stro en gemalen stro.
  • Vacuüm verpakt, dus makkelijker op te slaan.
  • Hoger absorptievermogen dan onbewerkt stro.
  • Zuiniger in verbruik dan onbewerkt stro.
  • Composteert sneller.

Gemalen stro

Gemalen Stro is fijner versneden dan de gehakselde variant. De lengte van het stro ligt tussen 1 en 3 mm. Gemalen stro neemt daardoor nog sneller vocht op, maar is het vaak ook iets stofferig. Gemalen Stro wordt voornamelijk gebruikt in ligboxen van varkens, jongvee, paardenstallen en kippenhokken. Gemalen Tarwestro en Gemalen Koolzaadstro worden hier vaak voor gebruikt.

Voordelen en nadelen Gemalen Stro

  • Niet geschikt als fourage voor vee
  • Neemt sneller vocht op.
  • Zuiniger in verbruik dan de gehakselde en onbewerkte variant.
  • Composteert sneller dan de gehakselde en onbewerkte variant.