Pellets voor pelletkachel

Welke zijn het beste?


Pellets voor pelletkachel, welke is het beste? Een vraag die we vaak terug krijgen. Gezien de grote variëteit aan soorten pellets voor de pelletkachel en de wensen van elke gebruiker is het eigenlijk niet te zeggen welke type nu het beste is. Welke kachel pellet het beste is jou gebruik is wel te zeggen. Beantwoord voor je zelf de volgende vragen

Pellets voor pelletkachel van Hardhout of zachthout?

Vroeger toen men nog kookte op houtgestookte fornuizen was het verwarmen met hardhout beter, omdat het langer en warmer brandde. Met houtpellets voor een pelletkachel is dat echter anders. De kachelpellets zijn namelijk samengeperst, waardoor de hardheid van het hout gelijk aan elkaar. Afhankelijk van de gebruikte houtsoort is er verschil in verbranding.

Bruine Pellets voor pelletkachel

Pellets voor pelletkachel

Bruine pellets hebben een hogere verbrandingswaarde, dan witte pellets. De hogere verbrandingswaarde komt doordat in de bruine houtpellets ook de bast van de boom zit verwerkt. Dit geeft de bruine kleur aan de pellets. De bruine variant wordt dan ook vanwege de hoge warmte product vaak gebruik voor het verwarmen van grote ruimten.

Witte pellets voor pelletkachel

Witte pellets daarentegen zijn van zacht naaldhout gemaakt van bomen die zijn ontbast, hierdoor hebben deze pellet weer een schonere verbranding. Deze houtpellets zijn dus meer geschikt voor een kachel in kleinere ruimten.

Wat is verschil tussen in standaard en premium pellets voor een pelletkachel?

Sommige producenten maken zowel standaard als premium kwaliteit pellet voor een pelletkachel. Maar waar zit het verschil nu in? De meest efficiënte verbranding krijg je met pellets die gelijk zijn van maatvoering, maar ook weinig tot geen bindmiddel bevatten, weinig asresten produceren en met een minimaal vochtpercentage.

1. Maatvoering van de pellets

Een gelijke maatvoering is belangrijk voor de brandtijd van de pellets. Pellets voor de pelletkachel die gelijkmatig zijn in maat en dichtheid produceren de meest gelijkmatige verwarming. De diameter van een pellet licht meestal tussen 6-8 millimeter en de lengte is daar vaak een 3-4voud van.

2. Vochtpercentage van pellets

Voor een hete en lange verbranding van de pellets is een laagvochtpercentage van belang. Een te hoog vochtpercentage tot verschillende leiden problemen zoals een overmatige hoeveel stof en een slechte verbrandkwaliteit.

3. As-gehalte van de pellets

Pellets voor een pelletkachel met een laag as-gehalte zijn het beste, omdat deze de schoonste verbranding hebben. Zorgt dat je pellet een as-halte hebben die lager is 0,7%, echter is hoe lager schoner de verbranding.

4. Bindmiddel gebruik in pellets voor een pelletkachel

Bij sommige pellets voor je pelletkachel wordt bindmiddel toegevoegd om het hout in de zelf pellets gemakkelijker te laten binden. Echter is het gebruik van deze bindmiddelen bij een hoge kwaliteit houtpellet niet nodig. Als je de keuze heb gebruik altijd een bindmiddelloze pellet. Deze geven de schoonste verbranding. Al met al gebruik je dus voor de levensduur en je eigen comfort altijd pellet van een hoge kwaliteit.

Al met al is het voor de levensduur van je pelletkachel goed kwalitatief goede pellets te gebruiken.