Hennepvezel in je kippenhok

Hennepvezel kippenhok

Hennepvezel in je kippenhok

< All Topics

Als bodembedekking in een kippenhok worden vele soorten materialen gebruikt. Van papier en stro tot houtkrullen en zaagsel, maar wat zijn de voordelen van het gebruik van hennepvezel in je kippenhok? Een goede bodemdekking voor een kippenhok dient aan een aantal punten te voldoen. Zo dient het te zorgen voor een droge leefomgeving, voldoende ammoniak absorberen en bij te dragen aan een goede gezondheid van de voetzool als de algehele gezondheid van de kip. Tevens hoort de bodembedekking de kans te verlagen op ziekten door vrij te zijn van salmonella en campylobacter.

Hennepvezel kippenhok, welke deel heb je nodig?

In de afgelopen jaren (Pallesen, 2011) zijn steeds meer kippenhouders overgestapt van het traditionele zaagsel naar gehakselde hennepvezel als bodembedekking. En dan met name de zachte kern van de hennepstengels na het verwijderen de hennepvezels, zoals Aubiose of Hempflax. De hennepstengels worden fijngehakt tot hennepstrooisel (in de volksmond hennepvezel genoemd) met snippers van 0,5 – 2 cm.

Waarom Hennepvezel in je kippenhok?

Van oudsher werd hennepvezel veel gebruikt als stalbedekking voor paarden. Het gebruik van hennepvezel in je kippenhok zorgt voor een minder vaste massa en luchtigere bodembedekking. Tevens heeft hennepvezel een hogere vocht- en ammoniakabsorptie dan het traditionele zaagsel of houtvezel.

Uit onderzoek (Pallesen, 2011) blijkt dat bij het gebruik van hennepvezel in een kippenhok en paardenstal minder huidinfecties voorkomen. De bodembedekking was tevens volledig vrij van salmonella en campylobacter indien de bodemdekking elke 4-6 weken werd verschoond. De drie grote kippenbedrijven in Nederland bevestigen dat het gebruik van hennepvezel zorgt dat de lucht in de kippenstallen droger is en dat men minder last had van huidbeschadigingen en voetzoolproblemen bij de kippen. Tevens is sinds het gebruik van hennepvezel geen salmonella- en campylobacter uitbraak voorgekomen.