Een goed stalbed. Op welke punten let je?

Strooisel

Hoe kunnen we je helpen?

Een goed stalbed. Op welke punten let je?

< All Topics

De meeste eigenaren van een paard weten uitstekend hoe ze een goed stalbed voor hun paarden moeten maken. Toch zijn in de praktijk verschillende ideeën over wat nu een goed stalbed is. Daarom hieronder enkele tips voor een goed stalbed.

Hoeveel bodembedekking voor een goed stalbed?

Paarden op stal hebben een goede dikke laag bodembedekking nodig van minstens 15 tot 20 cm over de gehele stalvloer. Deze dikte moet door gehele stal zijn, beter kun je ook geen plek leeg laten. Hier gaan paarden dan vaak veel staan, wat ze niet stimuleren om wat rond te scharrelen in hun stal.

Waarom is een goed stalbed belangrijk?

Bij paarden die op stal komen ligt de gemiddelde stalduur tussen de 12 en 15 uur per dag. Daarom moet een stalbed zorgen voor voldoende steun als je paard staat, maar zeker ook als het ligt. De juiste diepte van de stalbedekking zorgt dat de gewrichten van je paard niet te veel onder druk komen te staan als het paard bijvoorbeeld gaat liggen of rollen. Daarnaast is de dikte van het stalbed ook belangrijk om de urine goed weg van het bedoppervlak te laten vloeien.

Paarden moeten liggen om goed slapen. De belangrijke REM-fase van de slaap krijgen paarden namelijk niet als ze staan. Gemiddeld hebben paarden een uur REM slaap nodig per dag anders worden net als wij mensen vermoeid en chagerijnig. Daarom is het alleen al lief voor je paard om te voorzien van een goed stalbed.

Hoe maak je een goed stalbed?

Bij het gebruik van je bodembedekking voor je stalbed is het belangrijk de volgende vier risico’s te minimaliseren:

  1. Stof

Belangrijke bedreiging voor de gezondheid van je paard is een te hoge concentratie stof in de stallucht. Hierdoor kunnen paarden snel last krijgen van hun luchtwegen. Zorg er dus voor dat een stalbedekking gebruikt wordt welke zoveel mogelijk stofvrij is.

  1. Hygiëne

Hoe minder ziektekiemen zich rond je paard begeven, hoe minder de kans is dat de gezondheid van je paard aangetast wordt. Zorg dus dat de stalbedekking die je gebruikt droog is en vrij is van ziektekiemen.

  1. Ammoniak

Een te hoge concentratie ammoniak in de stallucht en het stalbed kan de longen van je paard aantasten. Zorg daarom voor een bodemmateriaal welke de ammoniak concentratie verminderd.

  1. Voldoende rust

Een comfortabel en goed stal heeft direct impact op de gezondheid van je paard, want zoals eerder gezegd paarden moeten kunnen liggen om goed te kunnen slapen.

Voordelen van een goed stalbed

Een goed stalbed kan vele voordelen bieden voor paarden, zoals comfort, ondersteuning en gezondheid. Een goed stalbed kan helpen om wrijving en huidirritatie te verminderen, wat kan leiden tot een betere gezondheid en prestaties van de paarden. Bovendien kan een goed stalbed helpen om de spijsvertering van paarden te verbeteren en hun darmgezondheid te ondersteunen. Een goed stalbed kan ook helpen om de levensduur van de stal te verlengen en de kosten te verlagen door erosie en andere schade aan de bodem te verminderen. Kortom, het gebruik van een goed stalbed kan vele voordelen bieden en is daarom de moeite waard.

> Bekijk onze topkwaliteit stalbedekking