6 tips om je strooisel verbruik te verminderen.

strooiselverbruik

Dieren houden kost in het algemeen aardig wat geld, maar vooral met paarden kan het soms een dure hobby zijn. Kosten voor krachtvoer, ruwvoer, dierenarts en stalstrooisel zijn er zo een paar. Als je met alle kostenposten net iets slimmer om gaat kan het onderaan de streep toch een aardige centje schelen. Een van de zaken die de kosten ook mede bepalen is het verbruik van strooisel voor je stal. Als je dat weet te verminderen verlaag je ook automatisch de kosten, je doen dan tenslotte langere met je voorraad.

6 Tips om je strooisel verbruik te verminderen

Strooiselverbruik kan soms aardig in de papieren lopen, dus hieronder 6 tips om je verbruik te verminderen.

Tip 1. Zorg voor een strooiselvrije voederplek.

Overweeg om op je voederplaats geen strooisel te gebruiken, maar gewoon de kale betonnen vloer. Dit kan je verbruik van strooisel aanzienlijk verminderen tot wel 40% bij bijvoorbeeld rundvee. Dieren mesten namelijk vaak tijdens het eten.

Tip 2. Zorg dat de stalvloer droog blijft.

Zorg ervoor dat hemelwater niet via goten en overstorten als nog op je stalvloer terecht kan komen. Denk daarbij ook aan de drinkbak, daardoor loopt soms ook onnodig veel water over je stalbedekking.

Tip 3. Verleng de graasperiode.

Het is misschien een open deur, maar verleng de graasperiode van je dieren, hoe meer ze buiten zijn hoe minder ze kunnen mesten op het stalbed en heb je dus minder nieuwe stro nodig. Geef je paard bijvoorbeeld een extra dikke deken als het kouder wordt, je paard vindt het heerlijk om buiten te zijn, het is gezond en gaat ook nog verveling tegen.

Tip 4. Welk type rantsoen gebruik je?

Het type rantsoen kan ook een groot effect hebben. Het verbruik van strooisel bij die dieren die bijvoorbeeld voordroog (bevat meer vocht) krijgen ten opzichten van hooi als fourage krijgen is hoger.  Van voermiddelen welke veel zout bevatten kunnen je dieren ook extra veel van gaan drinken, met als gevolg dat ze extra gaan urineren, waardoor je verbruik van strooisel zal stijgen.

Tip 5. Zorg voor goede ventilatie in de stal.

Door je stal goed geventileerd te houden zorgt er voor dat vochtige lucht snel verdwijnt wat op zijn beurt weer zorgt dat je strooisel langer droog blijft. Wil je meer lezen over een goed stalklimaat? Lees dan onze blog: Luchtwegen problemen bij je paard – Oorzaak en hoe voorkom je het? Een aantal tips zijn ook uitstekend toe te passen op andere staldieren.

Tip 6. Zorg dat je opgeslagen strooisel niet nat kan worden.

Sla je stalbedekking op in een droge plaats, bij voorkeur in de stalruimte zelf of onder een goed water- en winddicht zeil indien je je pakken stro rechtstreeks bij de boer haalt. Het makkelijkst is voorverpakte balen strooisel gebruiken. Deze zijn per baal waterdicht vaccuüm verpakt en per pallet in een stevige regenhoes verpakt. In eerste instantie misschien iets duurder maar op de langere termijn zeker goedkoper.

> Bekijk direct al onze water- en winddicht verpakte strooisels

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *