Blauwalg voorkomen. Dat kan simpel met gerstestro

Blauwalg voorkomen

Hoe kunnen we je helpen?

Blauwalg voorkomen. Dat kan simpel met gerstestro

< All Topics

Hoe voorkom je blauwalg? Blauwalg is een steeds groter wordend probleem in zwemvijvers en andere waterpartijen, waarbij een hoge concentratie blauwalg slecht is voor de gezondheid van mens en dier. Maar er is een een simpele en effectieve manier om het te voorkomen.

Wat is de preventieve werking van gerstestro op blauwalg

Gerstestro kopen
Baal Gerstestro 20kg

Gerstestro verwijdert de bestaande blauwalg in een vijver niet, maar het voorkomt wel nieuwe aangroei. Dus door preventief een baaltje gerstestro in een vijverpartij te hangen kun je blauwalg groei voorkomen / verminderen. De exacte werking van gerstestro is nog niet helemaal bekend, maar lijkt er op dat in het gerstestro onder invloed van zonlicht, zuurstof en water een stof ontstaat die de alggroei remt.

In welke tijd kun je gerstestro het beste toepassen?

Gerstestro is het meest effectief als je toepast vroeg in het jaar ( januari tot april) voor het ontstaan van blauwalg. Bij een lage watertemperatuur (10°C) , kan het 6 tot 8 weken duren voordat het stro begint met het produceren van de stoffen die de blauwalg groei remmen.

Bij warme watertemperaturen van boven de 21 °C begint het ontstaan van de remmende stoffen al binnen 1 tot 2 weken. Het gerstestro dien je na 6 maanden weer te vervangen voor nieuw.

Hoe ga je te werk om blauwalg te voorkomen met gerstestro?

Het effect van gerstestro werkt het beste door het luchtig in een fijnmazig net of kooi te stoppen. Zo blijft het vrij van de bodem zweven. Ook blijft het stro zo dicht onder het wateroppervlak. Hierdoor heeft het voldoende de beschikking tot zonlicht en zuurstof. Dit is nodig om zoveel mogelijk groeiremmende stoffen te produceren.

Dit doe je door de kooi of het net te verankeren op de vijverbodem door middel van een touw en bijvoorbeeld een baksteen als gewicht. Met de lengte van het touw kun je gemakkelijk variëren. Zo krijg je het gerstestro op de juiste plek onder het wateroppervlak.

Bij grote vijvers plaats je meerdere van deze netten of kooien om een goede verdeling van de remmende stof te krijgen. Bij kleine vijvers zorg je dat de baal komt te liggen in de stroming van het water of in de buurt van de uitlaat van de filterpomp. Zo wordt de werkzame stof verspreid door het water.

Hoeveel gerstestro heb je nodig?

Bij grotere vijverpartijen worden vaak 2 tot 3 balen gerstestro gebruikt per +/- 4000m². Dit komt neer op ongeveer 10 tot 25 gram stro per vierkante meter. Die diepte van het water is hierin niet belangrijk. Als je vijver vaak modderig is of in voorgaande jaren ook veel algengroei heeft gehad, kan het nodig zijn om te starten met een 2 tot 3 keer hogere hoeveelheid per vierkante meter.

Overigens kan het overdoseren van gerstestro nadelige gevolgen hebben voor het vissenleven, omdat het stro in hoge concentraties het water ontdoet van zuurstof. Dit is zeker een risico bij water met een hoge temperatuur of tijdens een langdurige warmteperiode. Pas hier dus wel mee op!

Bestel direct je stro in handige voorverpakte balen. Gemakkelijk & snel online!

Vanaf: 213,50