Potstal of volledig uitmesten, wat kies je?

Stalbedekking_Bodembedekking

Hoe kunnen we je helpen?

Potstal of volledig uitmesten, wat kies je?

< All Topics

Stallen uitmesten. Het is voor de meeste mensen niet het favoriete klusje op stal. Grofweg zijn er twee manieren van uitmesten. Het creëren van een potstal of dagelijks uitmesten. We bespreken beide methodes.

Welke systemen zijn er?

1. Volledig uitmesten.

Bij dit systeem wordt alle vieze en natte stalbedekking elke week volledig verwijderd en vervangen door schone stalbedekking, tevens worden elke dag de natte plekken en mest verwijderd van de bodembedekking.  Deze methode is duurder door verhoogd verbruik van vers stalstrooisel en arbeidsintensiever dan een potstal systeem. Verschillende type bodembedekkers kunnen worden gebruikt:

2. Potstal

Met een potstal systeem worden alleen de natte bodembedekking dagelijks verwijderd. De mest laat men liggen. Elke dag wordt een nieuw laagje stalstrooisel aangebracht boven op de oude laag. De mest en oude strooisellaag begint daardoor te composteren. Bij dit proces komt warmte vrij, waardoor een warm stalbed ontstaat.

Een potstal is voordeliger dan het volledig uitmesten van de stal, omdat er maar elke keer een beetje nieuwe stalstrooisel wordt toegevoegd. Op wekelijkse basis kost een potstal dus veel tijd, omdat je maar eens in de 6 maanden de volledige stal uitmest. Echter moet je wel goed op letten dat je goed alle natte plekken verwijderd om te voorkomen dat het stalbed te warm wordt. Overhitting ontstaat wanneer te veel urine in de oude strooisellaag achterblijft. Urine versnelt namelijk het compostering proces, waardoor de temperatuur van het stalbed stijgt.

Een nadeel van een potstal is dat met dit systeem er een grote hoeveelheid stalmateriaal ophoopt. Het stalmateriaal wordt erg compact en kan het een flinke klus zijn om dit (handmatig) te verwijderen. Verschillende materialen zijn geschikt voor een potstal:

Potstal of Volledig uitmesten, welke keuze?

Om de juiste beslissing te nemen, zijn een aantal punten om over na te denken. Als je zelf de stallen uitmest en je bent niet heel erg sterk, dan is beter om voor het volledig uitmesten te kiezen. Dit is weliswaar duurder dan een potstal systeem en kost je meer tijd in de week, maar wel een stuk lichter werk dan het volledig uitmesten van een potstal.

De tijd van het jaar kan ook een overweging zijn in je beslissing. In de winter kan de warmte van een potstal en het gegeven dat je niet wekelijks hoeft uit te mesten een belangrijker reden zijn om te gaan voor een potstal. In de zomer daarentegen kan het wekelijks volledig uitmesten van de stal het aantal vliegen en andere bijtende insecten aanzienlijk verminderen.

Grotere stallen vinden een potstal systeem fijner, omdat men naast dat het voordeliger is, vaak de beschikking heeft over machinale hulp bij het uitmesten.