Hooi is erg voedselrijk en is daarom vooral bedoeld als diervoerder ookwel fourage genoemd, terwijl stro juist arm is aan voedingsstoffen is en vooral gebruikt wordt als strooisel voor de stal van paarden en andere dieren.
Welke soorten hooi zijn er?
Afhankelijk van het type grasland en uit welke soorten het grasland bestaat, bestaan er ook verschillende soorten hooi. Elk soort hooi heeft zijn eigen kenmerken en voedingswaarden, waardoor het geschikter kan zijn voor bepaalde dieren of toepassingen. Hieronder staan de belangrijkste soorten hooi:
Graslandhooi
- Hooi gemaakt van een mix van gras en wilde planten
- Gemakkelijk verkrijgbaar
- Veelzijdig en geschikt voor een breed scala aan dieren
Timothyhooi
- Gemaakt van timotheegras (Phleum pratense)
- Hoog vezelgehalte, laag suiker- en zetmeelgehalte.
- Veelgebruikt bij paarden en konijnen.
Luzerne
- Gemaakt van luzerne (Medicago sativa)
- Rijk aan eiwitten, calcium en energie.
- Geschikt voor vee, opgroeiende paarden en paarden met een hoge energiebehoefte.
Kruidenhooi
- Mix van grassen en kruiden, zoals klaver, weegbree of paardebloem.
- Rijk aan vitamines, mineralen en vezels.
- Geschikt voor konijnen, cavia’s en paarden.
Wat is stro
Stro is het bijproduct van de graanoogst. Wanneer gewassen zoals tarwe, gerst of haver worden geoogst, blijven de droge stengels over; dit vormt het stro. In tegenstelling tot hooi bevat stro weinig voedingsstoffen en wordt het daarom nauwelijks als voer gebruikt. De toepassingen van stro liggen meer in de richting van praktische doeleinden. Het wordt vaak ingezet als strooisel in stallen, waar het helpt om de dieren droog en comfortabel te houden. Daarnaast wordt stro soms gebruikt als isolatiemateriaal of voor decoratieve doeleinden, bijvoorbeeld in tuinieren of landbouwexposities. Stro heeft een droge, neutrale geur en een gouden of geelbruine kleur, wat het gemakkelijk herkenbaar maakt.
Stro soorten, welke zijn er?
Uiteraard zijn er ook verschillende soorten stro, afhankelijk van het soort gewas waarvan het stro afkomstig is. Elk type stro heeft weer specifieke eigenschappen die het geschikt maken voor verschillende toepassingen. Hier zijn de belangrijkste soorten stro:
Tarwestro
- Goedkoop
- Goede absortie
- Gemakkelijk verkrijgbaar
Koolzaadstro
- Hoge absorptie
- Geler van kleur
- Iets hoger geprijsd
Gerstestro
- Duurder
- Geler van kleur
- Smaakvoller, wordt vaak gebruik als fourage
Gevaar van stro als fourage
Het gebruik van stro als voer (fourage) kan gevaren met zich meebrengen, omdat stro van nature weinig voedingswaarde heeft en het ook direct bedoeld als hoofd voedselbron voor bijvoorbeeld paarden.
Stro bestaat voornamelijk uit onverteerbare vezels en kan bij overmatige consumptie leiden tot verstoppingen in het maag-darmkanaal. Vooral bij paarden is dit risico extra groot, omdat hun spijsverteringssysteem gevoelig is voor vezels met een lage verteerbaarheid. Dit kan koliek veroorzaken, wat levensbedreigend kan zijn voor het paard.