Welke Bodembedekking voor Kippenhok?

Bodembedekking Kippenhok

Hoe kunnen we je helpen?

Welke Bodembedekking voor Kippenhok?

< All Topics

Klaar met de stank rondom je kippenhok? Vindt je het vervelend om met je schoenen in de uitwerpselen van je kippen te stappen? Ja? Dan is het wellicht tijd om een goede bodembedekking voor je kippen aan te schaffen. Een goede bodembedekking voor kippen betekent niet dat het kippenhok niet meer vies wordt, maar het kan wel helpen in het schoner houden tussen de schoonmaakbeurten van het hok. Maar welke opties qua bodembedekking zijn eigenlijk beschikbaar?

Waarom de bodem van je kippenhok bedekken?

Wellicht vraag je je af waarom kippen überhaupt bodembedekking nodig hebben en wat is het dan precies? Bodembedekking voor kippen zorgt voor de opvang van uitwerpselen en absorbeert vocht. Hiermee voorkom je dat je kippenhok te erg gaat stinken. Je geeft je kippen eigenlijk een schoner leefomgeving.

Tip: Leg eerst linoleum op de bodem van je kippenhok of legbox, daarmee voorkom je dat het vocht in grond of hout trekt. 

Hoe vaak moet ik mijn kippenhok verschonen?

Hoewel bodembedekking in een kippenhok zorgt voor een schonere leefomgeving betekent dit niet dat het onderhoudsvrij is. Het is tijd om de bodembedekking te verschonen als een sterke geur ontstaat rond het hok en de bodembedekking vies en vuil oogt. Haal dan alle bodembedekking uit je kippenhok en breng een nieuwe frisse laag aan.

Als je toch de bodembedding van je kippenhok verschoont, neem de vloer dan meteen af met appelcider azijn, dit is een natuurlijk desinfectie middel!

Samengevat, het is tijd om het kippenhok te verschonen als het gaat stinken. Het is belangrijk voor de gezondheid van je kippen dat ze een schone leefomgeving hebben.


Bodembedekking kippen, welke zijn er?

Welke soorten bodemdekking voor een kippenhok bestaan allemaal?

Houtkrullen (Houtvezel)

Houtkrullen zijn makkelijk verkrijgbaar. Ze helpen de geur te verminderen en mogen op de composthoop. De twee meest voorkomende soorten houtkrullen:

  1. Houtkrullen wit Deze zijn gemaakt van 100% naaldhout, dit is een zachte houtsoort waardoor de houtkrullen zelf ook iets zachter zijn dan de andere soorten.
  2. Houtkrullen XL Extra grote variant van de houtkrullen worden met als de witte krullen gemaakt van 100% naaldhout. De houtkrullen zijn iets groter dan de standaard houtkrullen, waardoor een luchtiger bodembedekking ontstaat.

Stro

Stro is een van de meeste gebruikte bodembedekkers in een kippenhok. Het is meestal goedkoper dan andere soorten en je kun het gebruiken voor meerdere soorten dierenverblijven. Let wel op. Mijten houden van om stro. Dus zorg dat je wat diatomeeënaarde over de bodembedekking strooit. Daarnaast is het verstandig om je kippen een mogelijkheid tot stofbad / zandbad te geven. Hiermee kunnen de kippen zich ontdoen van de mijten (bloedluis). Stro is ook het beste om te gebruiken in een legnest om een comfortabele en warme omgeving te creëren voor de kip en de eieren.

Zaagsel

Zaagsel is het fijnste deel van het houtschaafsel. Het is nog fijner en zachter dan houtkrullen. Hiermee creëer je een heel zacht bed. Zaagsel is makkelijk over de bodem te verdelen en de vocht- en vuilopname is hoog.

Zand

Zand is vaak de goedkoopste bodembedekking in een kippenhok. Veel kippenhouders geloven dat zand de kans vergroot dat je mijten in je kippenhok krijgt. Echter als je kippen hebt krijg je bijna altijd in zekere mate te maken met bloedluis, daarom is het altijd goed je kippen te behandelen tegen bloedluis, door ze bijvoorbeeld een stofbad gevuld met diatomeeënaarde ter beschikking te stellen.

Zoals eerder gezegd kunnen ze zichzelf hiermee ontdoen van mijten / bloedluizen. De meeste kippenhouders gebruiken hiervoor of speelzand of het grovere brekerzand. Hopelijk helpt deze blog je om een schoner kippenhok te krijgen en je kippen blij te houden!